De angst regeert

Het regent altijd in Minnesota zou je denken als je terugdenkt aan de film Regression die zich er afspeelt rond 1990.
De Chileense regisseur Alejandro Amenábar heeft Emma Watson en Ethan Hawke gecast voor de hoofdrollen in dit verhaal dat zowel tot het genre horror als psychologische thriller gerekend kan worden.

Detective Bruce Kenner (Hawke) onderzoekt een zaak waarin de jonge vrouw Angela (Watson) haar vader beschuldigt van een zedenmisdrijf. De vader geeft toe schuldig te zijn, zonder zich er ook maar iets van te herinneren. Een psycholoog wordt ingeschakeld om hem te helpen zijn herinneringen opnieuw te beleven door middel van regressie therapie.

Bij deze omstreden methode wordt teruggegaan naar het verleden om een gebeurtenis terug te halen in het bewustzijn. Als methode om bewijs in de rechtszaal te verkrijgen, wordt dit tegenwoordig nauwelijks meer aanbevolen.

WatsonHawke

Leeswaarschuwing!

In de film komen enkele horrorscenes voor die een B-film niet zouden misstaan. Regression werd hierdoor in de kritieken wat wisselend ontvangen. Wanneer je hier echter doorheen kijkt, zie je dat er veel interessante zaken ter discussie worden gesteld. Dat bleek ook tijdens de nazit die deze keer in de lounge plaatsvond.

Vanzelfsprekend heeft iedereen op eigen wijze de film beleefd. De ondertitel ‘Fear always finds its victim’ blijkt in veel gevallen op te gaan, onder andere bij de vader die de homoseksualiteit van zijn zoon probeert te verbergen, maar ook bij de agenten die bang zijn hun baan te verliezen. En niet in het minst bij de detective die nachtmerries heeft van satanische rituelen.

Het omslagmoment waarin de waarheid vorm begint te krijgen lijkt de scene te zijn waarin Bruce Kenner een billboard ziet van een instantsoep met een afbeelding van een dame die hij ook al in zijn nachtmerries dacht te hebben gezien. De rol van de reclame in het dagelijks leven en de invloed op het onderbewustzijn lijkt hiermee aan de kaak te worden gesteld.

Er viel kortom genoeg te genieten en te bespreken en we hebben laten zien voor een breed publiek te kunnen programmeren.