Saroo vindt roots met Google Earth

De film Lion die we op 9 januari vertoonden begint op het Indiase platteland waar je ondanks alle ‘dust and dirt’ ziet dat het toch een sprookjesachtig land is.

Leeswaarschuwing
De vijfjarige Saroo raakt op een station zijn broer kwijt. Hij gaat hem zoeken in een trein die 14 uur later in Calcutta aankomt. Daar komt hij alle alle ellende tegen die zwerfkinderen op hun pad tegen kunnen komen. Hij slaapt op het station en er wordt jacht op de kinderen gemaakt door mensenhandelaren. Maar hij slaat zich er glansrijk doorheen.

Na maanden in een weeshuis waar ook nog eens sprake is van kindermisbruik wordt hij gelukkig geselecteerd voor adoptie en komt bij een Australisch echtpaar terecht. Twintig jaar later krijgt hij tijdens een Indiaas etentje bij vrienden de prikkel om op zoek te gaan naar zijn roots. Het gedeelte waarin Saroo besluit of hij teruggaat duurt nogal lang. Zodra we zien dat hij de jalebi’s (Indiaas toetje) herkent uit zijn jeugd, weet je eigenlijk al dat hij gaat.

Bekijk de reis van Saroo
Met Google Earth lukt het hem tenslotte om  zijn geboortedorp terug te vinden. Voor de liefhebber heeft Google Earth de reis van de echte Saroo vastgelegd. Klik in de Voyager op ‘Finding home’ en je kunt zijn reis vanuit Calcutta via Tasmanië naar het dorpje Ganesh Talai volgen.

56 van onze bezoekers beoordeelden de film.
Vier vonden hem voldoende, twaalf goed en 40 uitstekend. Een record!